23680 Views |  2

Placki dyniowe z jogurtowym sosem

Placki dyniowe z jogurtowym sosem

Placki dyniowe z jogurtowym sosem

Przepis na pyszne placki z dyni.

Składniki na placki dyniowe z jogurtowym sosem:

  • 240 g dyni,
  • 100 g białego sera koziego,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka,
  • pół kubka jogurtu naturalnego,
  • łyżka sera pleśniowego z podpuszczką mikrobiologiczną,
  • dwa źdźbła szczypiorku,
  • olej.

Placki z dyni:

Dynie obieramy i wydrążamy z niej miąższ. Ścieramy na tarce na grubych oczkach (ja swoją zsiekałam w blenderze). Odcedzamy nadmiar soków.

Do dyni dodajemy skrojony w drobną kostkę kozi ser, mąkę, bułkę tartą, doprawiamy solą i ostrą papryką. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodajmy więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki (z dwóch stron). Podajemy polane sosem.

Sos:

Jogurt wlewamy do kubka, przyprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy drobno posiekany szczypior i pokrojony małą kostkę ser pleśniowy. Mieszamy.

Smacznego!