Smażona papryka zapiekana z serem przywodzi na myśl smak leczo. Nieskomplikowane wykonanie i mała ilość składników sprawiają, że to pyszne danie to idealny pomysł na obiad, szczególnie dla zabieganych
Składniki:
- 1,5 czerwonej papryki,
- 2 zielone papryki,
- 15 sera żółtego,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- oregano,
- bazylia,
- papryka słodka,
- sól, pieprz.
Z papryk usuwamy gniazda i kroimy je w duże kostki. Cebulę siekamy, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę do chwili aż zacznie się rumienić. Dodajemy masło i podgrzewamy je. Do cebuli dokładamy pokrojoną paprykę i dusimy ok. 5 minut. Farsz zapiekanki serowej doprawiamy bazylią, oregano, papryką słodką, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Paprykę z cebulą wykładamy do naczynia i przysypujemy startym serem żółtym.
Zapiekankę z serem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220° C na ok. 15 minut. Paprykę zapiekaną z serem możemy także podawać do ciepłych bułeczek.
Comments