6983 Views |  Like

Serduszka z dżemem truskawkowym

Serduszka - ciastka z dżemem truskawkowym

Serduszka – ciastka z dżemem truskawkowym

Przepis na fantazyjne ciasteczka w kształcie serca.

Składniki na serduszka z dżemem truskawkowym:

  • 1/3 szklanki cukru,
  • szklanka mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1/3 kostki masła,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • dżem truskawkowy.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciastka umieszczamy w misce i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
  2. Ciasto rozkładamy na stolnicy, wałkujemy i foremkami wycinamy serduszka.
  3. W połowie serduszek wycinamy drugie małe serduszko.
  4. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C.
  5. Gdy przestygną, na całe serduszka nakładamy dżem truskawkowy i przykrywamy drugim serduszkiem z dziurką.
  6. Posypujemy cukrem pudrem.