12634 Views |  Like

Krążki daktylowe z orzechami

Pyszne krążki, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. To słodka przekąska z dodatkiem masła klarowanego, daktyli i orzechów. Do tego przepisu polecam użyć wysokiej jakości daktyli bez siarki, tutaj one stanowią całą słodycz i pod wpływem gorącego masła roztapiają się zespalając cały baton.

Krążki daktylowe z orzechami

Krążki daktylowe z orzechami

Składniki na krążki daktylowe z orzechami (na 12 krążków):

  • 50 g masła klarowanego (ghee),
  • 50 g migdałów blanszowanych,
  • 250 g daktyli,
  • 100 g orzechów nerkowca,
  • szczypta: kardamonu, cynamonu i gałki.

Wykonanie:

  1. Masło podgrzewamy i wrzucamy pokrojone daktyle. Dusimy około 3 minut aż się zaczną delikatnie kleić do łyżki. Dokładamy migdały, nerkowce. Doprawiamy przyprawami. Mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.
  2. Masę zwijamy w wałek o grubości 2 – 3 cm i schładzamy w lodówce aż  masło się  zetnie.

Warto wiedzieć, że masło klarowane nie zawiera już laktozy. Jeśli jednak pomimo tego nie możesz go użyć do przepisu, można je zamienić na margarynę lub olej kokosowy, który sam ulega utwardzeniu w warunkach chłodniczych.

Polecam tą pyszną przekąskę, lecz uwaga – jest syta i kaloryczna :)

Magda, vegabutik.pl