Przepyszne ciasto marchewkowe idealne na jesienne wieczory z herbatka lub filiżanką kakao.
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 6-7 startych na grubych oczkach marchewek
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 4 spore łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 0,5 szklanki oleju z pestek winogron,
- 4 jajka,
- kawałek świeżego posiekanego imbiru,
- mala garstka rodzynek,
- spora garść posiekanych orzechów włoskich.
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać razem w dużej misce. W drugiej misce połączyć jajka z olejem. Przesypać składniki suche do drugiej miski. Wyrobić ciasto i dodać startą marchewkę, rodzynki, imbir i orzechy. Piec w piekarniku w 180°C przez 45-60 min. Ciasto sprawdzać patyczkiem.
SMACZNEGO!
Comments