13679 Views |  1

Ciasto marchewkowe z orzechami

Dodaj zdjęcie!

Przepyszne ciasto marchewkowe idealne na jesienne wieczory z herbatka lub filiżanką kakao.

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 6-7 startych na grubych oczkach marchewek
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 4 spore łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 0,5 szklanki oleju z pestek winogron,
  • 4 jajka,
  • kawałek świeżego posiekanego imbiru,
  • mala garstka rodzynek,
  • spora garść posiekanych orzechów włoskich.

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać razem w dużej misce. W drugiej misce połączyć jajka z olejem. Przesypać składniki suche do drugiej miski. Wyrobić ciasto i dodać startą marchewkę, rodzynki, imbir i orzechy. Piec w piekarniku w 180°C przez 45-60 min. Ciasto sprawdzać patyczkiem.

SMACZNEGO!