30866 Views |  1

Wegańskie babeczki truskawkowe

Wegańskie babeczki truskawkowe

Wegańskie babeczki truskawkowe

Przepis na owocowe muffiny w wersji wegańskiej.

Składniki na wegańskie muffinki z truskawkami:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • szklanka truskawkowego musu (można zostawić większe kawałki truskawek),
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie:

  1. Wymieszać osobno suche i mokre składniki, a następnie wymieszać wszystko razem.
  2. Masę przelać do papilotek na muffiny i piec około 20 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 175° C.
  3. Udekorować według uznania i gotowe :)

Babeczki są dość małe, ale puszyste i bardzo smaczne. Przyozdobiłam je zwykłym lukrem, ale wspaniale smakowałyby z kremem.