Jesienny deser. Uwielbiam tę porę roku dlatego, że obfituje w pyszne jabłka i gruszki, z których można przygotować takie właśnie ciasta.
Składniki na tartę z gruszkami i jabłkami:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki syropu z agawy,
- 1/3 szklanki wody lub mleka sojowego.
Nadzienie:
- 2 słodkie jabłka,
- 3 słodkie gruszki,
- 2 łyżki domowych powideł śliwkowych,
- cynamon.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy i formujemy w kulkę. Wkładamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie obieramy ze skórki jabłka i gruszki, następnie kroimy w plasterki. Mieszamy z łyżeczką cynamonu.
Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy je widelcem. Na spód nakładamy powidła śliwkowe, a na sam wierzch plasterki owoców. Tartę pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Comments