4430 Views |  Like

Wiśniówka

Domową nalewkę wiśniową można przyrządzić w bardzo łatwy sposób.

Wiśniówka - składniki

Wiśniówka

Składniki:

  • ok. 45-50 dag słodkich wiśni (np. łutówek),
  • 10 dag cukru,
  • 500 ml wódki (40%).

Wiśnie myjemy i odsączamy. Możemy je wydrylować albo kupić mrożone, w których usunięto już pestki. Owoce nakłuwamy widelcem.

Wiśnie przekładamy do butelki o szerokiej szyjce. Wybieramy takie, w którym nalany do środka alkohol zajmie 3/4 objętości naczynia. Do owoców dodajemy cukier, najlepiej kandyzowany. Wlewamy wódkę.

Butelkę szczelnie zamykamy. Odkładamy w ciemne i chłodne miejsce, pamiętając o tym, by co jakiś czas ją wyjmować i wstrząsać.

Po miesiącu możemy ponownie otworzyć naczynie. Usuwamy wówczas wiśnie, a nalewkę przelewamy do zwykłej butelki.