8022 Views |  Like

Tort truskawkowy bez mleka

Truskawkowe ciacho, obowiązkowe każdego sezonu. Tym razem w wersji bez mlecznej z masą kokosową :) Pyszne, lekkie i doskonałe na każdą okazję, zawsze smakuje, zawsze wychodzi – nic tylko zrobić i zjeść!

Tort truskawkowy bez mleka

Tort truskawkowy bez mleka

Składniki na tort truskawkowy bez mleka:

  • duża tortownica,
  • ok. 600 g truskawek do ułożenia na masie,
  • polewa na tort klarowna, którą najlepiej przygotować na kompocie z truskawek (np. tortenguss)

Biszkopt:

  • 3 jaja od kury grzebiącej,
  • 160 g cukru pudru,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.

Masa bez mleka:

  • 3 puszki mleka kokosowego,
  • 60 g cukru pudru.

Masa w wersji mlecznej:

  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki,
  • 250 g sera mascarpone dobrej jakości (ubijamy śmietankę i łączymy z dobrze rozmieszanym mascarpone).

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub otrębami.
  2. Biszkopt: żółtka ucieramy z połową cukru pudru przez 6 minut (ma być gęsta, puszysta masa). W tym samym czasie ubijamy białka zresztą cukru pudru też przez 6 minut (nie będzie idealnie sztywna). Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy dwukrotnie z bardzo wysoka. Żółtka łączymy z białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy przesiewamy 1/3 mąki i bardzo delikatnie wymieszać nie niszcząc ubitej piany. Wsypujemy kolejną 1/3 ilości mąki i wymieszać. Pieczemy przez 15–20 minut (do suchego patyczka) – należy uważać, aby jedna warstwa biszkoptu się nie wysuszyła. Stopniowo studzimy uchylając po trochu drzwiczki z piekarnika.
  3. Masa: schłodzone mleko kokosowe otwieramy i zlewamy wodę, która się oddzieli od mleka kokosowego. Całość ubijamy przez 2 minuty aż będzie sztywne. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch kładziemy pokrojone truskawki.
  4. Polewa: Galaretkę z agaru należy rozpuścić w 250 ml kompotu lub soku (czerwonego) i podgrzewać w max 50°C do uzyskania gęstości. Gdy ostygnie i lekko zacznie tężeć, wylewamy na truskawki i wstawiamy do lodówki na min 4 h.

Oczywiście można użyć każdej galaretki z agaru, niekoniecznie tortenguss, lecz ten jest najlepszy :). Można użyć innych owoców sezonowych. Polecam :)

Magda, vegabutik.pl