Brzoskwinie w słodkim, pieprzowo-imbirowym syropie to deser wymyślony całkiem niedawno, ot tak sobie, z chęci podniesienia sobie poziomu cukru w sposób bardziej wyrafinowany i wykwintny niż zwyczajne zjedzenie brzoskwini. Przyznam nieskromnie, że jak zwykle się udało. Wiem, że owoce i pieprz to nie dla wszystkich połączenie oczywiste. Dla mnie jednak pieprzowo-imbirowe brzoskwinie idealnie zaspokajają wybredne kubki smakowe żądne coraz to nowych doznań.
Składniki na pieprzowo-imbirowe brzoskwinie (2 porcje):
- 2 duże najdojrzalsze i najsłodsze brzoskwinie, jakie tylko można dostać,
- cukier,
- 4 plasterki imbiru,
- świeżo mielony pieprz,
- borówki amerykańskie i ewentualnie lody waniliowe do dekoracji.
Przygotowanie:
- Pokrój brzoskwinie w półksiężyce.
- Przygotuj gęsty syrop z odrobiny pieprzu, imbiru, cukru i wody oraz 1/3 brzoskwini dla smaku, które rozgnieć widelce.
- Zanim syrop będzie gotowy, około pół minuty przed finałem wrzuć delikatnie resztę brzoskwiń, aby się ugrzały i przeszły smakiem syropu, ale żeby się nie ugotowały.
- Deser z brzoskwiniami podawaj posypując jeszcze odrobiną świeżo mielonego pieprzu i przybrany borówkami amerykańskimi i ewentualnie lodami waniliowymi.
Comments