16567 Views |  1

Ciasteczka z jagodami goji i quinoa

Ciasteczka z jagodami goji i quinoa

Ciasteczka z jagodami goji i quinoa

Dobrym przykładem naturalnych suplementów są jagody goji (goji albo wolfeberry). Suszone z wyglądu przypominają rodzynki. Spożywane od tysięcy lat w Chinach, Tybecie i Mongolii. Są dobrym źródłem antyoksydantów, flawonaidów, polifenoli, kartenoidów, witaminy C, A i E. Goji zawierają wagowo 500 razy więcej wit. C niż pomarańcza, więcej beta-karotenu niż marchew oraz więcej żelaza niż szpinak… Oczywiście, lista się nie kończy.

Składniki na ciasteczka z jagodami goji i quinoa:

  • 1 szklanka mąki quinoa (ryż peruwiański),
  • 1/2 szklanki pszennej mąki razowej,
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów,
  • 1/2 szklanki pszennej mąki białej,
  • 2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego,
  • 7 łyżek oleju,
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego,
  • 1/2 szklanki suszonych jagód goji,
  • 1/2 kostki miękkiego tofu,
  • 1/2 szklanki  brązowego cukru lub syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia.

Wykonanie:

Tofu, cukier, olej i mleko miksujemy w blenderze. Suche składniki mieszamy razem, potem mieszamy ze zmiksowanymi w blenderze, formujemy ciasteczka i pieczemy w temp. 160°C (360 F). Doskonałe dla dzieci na przekąskę do szkoły ze względu na bogatą zawartość witamin, soli mineralnych oraz pełnego zestawu aminokwasów.