Dobrym przykładem naturalnych suplementów są jagody goji (goji albo wolfeberry). Suszone z wyglądu przypominają rodzynki. Spożywane od tysięcy lat w Chinach, Tybecie i Mongolii. Są dobrym źródłem antyoksydantów, flawonaidów, polifenoli, kartenoidów, witaminy C, A i E. Goji zawierają wagowo 500 razy więcej wit. C niż pomarańcza, więcej beta-karotenu niż marchew oraz więcej żelaza niż szpinak… Oczywiście, lista się nie kończy.
Składniki na ciasteczka z jagodami goji i quinoa:
- 1 szklanka mąki quinoa (ryż peruwiański),
- 1/2 szklanki pszennej mąki razowej,
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów,
- 1/2 szklanki pszennej mąki białej,
- 2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego,
- 7 łyżek oleju,
- 1/2 szklanki mleka migdałowego,
- 1/2 szklanki suszonych jagód goji,
- 1/2 kostki miękkiego tofu,
- 1/2 szklanki brązowego cukru lub syropu z agawy,
- 1 łyżeczka sody do pieczenia.
Wykonanie:
Tofu, cukier, olej i mleko miksujemy w blenderze. Suche składniki mieszamy razem, potem mieszamy ze zmiksowanymi w blenderze, formujemy ciasteczka i pieczemy w temp. 160°C (360 F). Doskonałe dla dzieci na przekąskę do szkoły ze względu na bogatą zawartość witamin, soli mineralnych oraz pełnego zestawu aminokwasów.
Comments