Przepis na efektowne małe tartaletki z budyniem – w sam raz na imprezę czy spotkanie w gronie znajomych.
Składniki na budyniowe tartaletki (ciasto):
- 150 g mąki,
- 100 g masła,
- 50 g cukru +2 łyżeczki,
- 1/2 litra mleka,
- budyń śmietankowy lub waniliowy.
Składniki na tartaletki malinowe:
- 200 g malin,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- listki mięty.
Składniki na tartaletki z gruszkami:
- 1 gruszka,
- cukier migdałowy,
- miód.
składniki na tartaletki winogronowe:
- winogrona,
- cukier puder.
Wykonanie
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę z cukrem, dodajemy masło i ugniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy ciasto, wykładamy nim dno foremek oraz boki. Z papieru do pieczenia wycinamy kółka, które wkładamy do foremek z ciastem, wsypujemy groch dla obciążenia – zapiekamy w temperaturze 180°C przez 10 minut.
W garnku gotujemy budyń waniliowy według przepisu (potrzebne będzie mleko i dwie łyżeczki cukru).
Tartaletki malinowe:
Maliny wkładamy do miski, zasypujemy łyżką brązowego cukru i ugniatamy. Nadmiar soku przecedzamy przez sitko. Do upieczonego ciasta wkładamy pół łyżeczki przygotowanych malin, zalewamy budyniem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160°C. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia, układamy wcześniej przygotowane maliny i przyozdabiamy miętą. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę przed podaniem.
Tartaletki gruszkowe:
Gruszkę obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki. Pół łyżeczki gruszek wkładamy do upieczonego ciasta, posypujemy cukrem migdałowym i dodajemy kilka kropli miodu. Zalewamy budyniem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160°C. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia, przyozdabiamy resztą gruszek, posypujemy cukrem migdałowym i polewamy miodem. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę przed podaniem.
Tartaletki z winogronem
Winogrona obieramy ze skórki i wydrążamy pestki. Do upieczonego ciasta wkładamy połowę winogron i posypujemy cukrem pudrem. zalewamy budyniem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160°C. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia, przyozdabiamy ćwiartkami winogrona i posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę przed podaniem.
Comments