Prosty przepis dla zapracowanych łakomczuchów. Użyłam mrożonego ciasta francuskiego, ale myślę, że równie dobrze można zrobić te muffinki na kruchym spodzie.
Składniki na serowe muffiny z truskawkami:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- twarożek kremowy,
- aromat waniliowy lub laska wanilii,
- rodzynki,
- 1 jajko,
- 0,5 kg truskawek,
- 2 łyżeczki cukru brązowego,
- agar.
Przygotowanie:
Wyjąć ciasto francuskie, po kilku minutach wykroić z niego odpowiedniej wielkości kawałki i wyłożyć nimi foremki do pieczenia babeczek (ja użyłam metalowych dużych foremek – jak na zdjęciu). Do miski włożyć twarożek, dodać jajko, aromat i rodzynki. Wymieszać i włożyć po 1 stołowej łyżce do każdej foremki z ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut.
Ugotować kompot z połowy truskawek i cukru; można dodać odrobinę soku z cytryny. Potem kompot odcedzić, do samego płynu dodać agar i chwilę gotować. Odstawić do ostygnięcia. Na zimnych babeczkach układać pokrojone w ćwiartki truskawki (ale nie te z kompotu!), a następnie zalać je tężejącą galaretką agarową.
Teraz tylko wystarczy zaczekać chwilę aż agar stężeje i można zajadać. Smacznego!
Comments