11795 Views |  Like

Tarta czekoladowa dla niecierpliwych łasuchów

Przepis na tartę czekoladową „Weg lubi zjeść” 😉

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

 

Składniki na tartę czekoladową:

Spód (kruchy):

  • 30 dag mąki tortowej,
  • 14 dag masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 zamaszyste sypnięcie cukrem pudrem 😉

Środek:

  • 150 dag masła,
  • 2 gorzkie czekolady,
  • 70 g mąki,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • polewa lub coś do udekorowania, posypania…

Przygotowanie:

Najpierw spód:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, do tego lekkim nadgarstkiem 😉 cukier puder, szczypta soli. Dodajemy twarde masło i szybko siekamy je na dość drobno nożem. Zagniatamy w rękach trochę, potem dodajemy dwie łyżki zimnej wody i jajko. Zagniatamy mocno.

Formujemy kulę, przyprószamy mąką i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Formę do pieczenia smarujemy oliwą, ciasto rozwałkować na  cienki placek. Najlepiej przyłożyć formę i wykroić nożem koło większe o ok. 3-4 cm od formy. Wkładamy placek do formy, dopasowujemy kształtem, nakłuwamy ciasto po całej powierzchni  widelcem.

Nakrywamy środek formy folią aluminiową wyciętą w koło i lekko dociskamy, by nie zleciała. Do nagrzanego na 200°C piekarnika wstawiamy na 10 minut.

Środek:

Szczelnie zawiniętą lub włożoną w mniejsze naczynie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, mąką i jajami. Dodać do czekolady i idealnie wymieszać na śliczną, gładką masę.

Niegorący spód wypełniamy masą i pieczemy w 180-200°C tak, by lekko stwardniała. Tj. jakieś 10 min, można dla pewności nakłuć czymś i sprawdzić. Jak widać na załączonym zdjęciu… trochę przetrzymałam i pękło, a ja nie przygotowałam polewy, by to ukryć, ale nic się nie stało, bo było pyszne!