11850 Views |  Like

Szarlotka z cynamonem

Przepis na szarlotkę dla wielbicieli tradycyjnego, domowego ciasta z jabłkami.

Szarlotka

Szarlotka

Składniki na szarlotkę

  • 700 g mąki krupczatki lub tortowej,
  • 2 kg jabłek,
  • 250 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 250 g masła,
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • cynamon (opcjonalnie),
  • bułka tarta.

Do miski wrzucamy mąkę, cukier, tłuszcz, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto, a następnie wkładamy je na godzinę do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na dwie części. Jedną część wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej tłuszczem (masłem lub margaryną) i posypaną bułką tartą. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Jabłka obrane ze skórki kroimy w paski i umieszczamy na warstwie ciasta. Możemy je posypać cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy w całości na jabłkach lub tworzymy tzw. „kratkę” z pasków ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jabłecznik pieczemy ok. 50 min. w temp. 180°C.