4851 Views |  Like

Ciasto pistacjowe

Proste ciasto dla miłośników orzechów.

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe

Składniki na ciasto pistacjowe:

  • 1 1/2  szklanki pistacji,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 3 duże jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej,
  • szczypta soli.

Pistacje powinny być świeże, jednak można użyć również tych z paczki (prażonych i solonych). Moczymy je ok 30 min. we wrzątku,  następnie osuszamy ręcznikiem i oskubujemy ze skórki. Pistacje mielimy w blenderze razem z cukrem.

Do miski wsypujemy mąkę, skórkę cytryny, proszek, sodę, sól, żółtka jajek oraz zmielone z cukrem pistacje. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy delikatnie mieszając z resztą składników. Gotowa masę wykładamy do posmarowanej masłem foremki. Pieczemy 25-35 min w temperaturze 180°C.  Smacznego!