Proste ciasto dla miłośników orzechów.
Składniki na ciasto pistacjowe:
- 1 1/2 szklanki pistacji,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 3 duże jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej,
- szczypta soli.
Pistacje powinny być świeże, jednak można użyć również tych z paczki (prażonych i solonych). Moczymy je ok 30 min. we wrzątku, następnie osuszamy ręcznikiem i oskubujemy ze skórki. Pistacje mielimy w blenderze razem z cukrem.
Do miski wsypujemy mąkę, skórkę cytryny, proszek, sodę, sól, żółtka jajek oraz zmielone z cukrem pistacje. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy delikatnie mieszając z resztą składników. Gotowa masę wykładamy do posmarowanej masłem foremki. Pieczemy 25-35 min w temperaturze 180°C. Smacznego!
Comments