Przepis na tartę czekoladową „Weg lubi zjeść” 😉
Składniki na tartę czekoladową:
Spód (kruchy):
- 30 dag mąki tortowej,
- 14 dag masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 zamaszyste sypnięcie cukrem pudrem 😉
Środek:
- 150 dag masła,
- 2 gorzkie czekolady,
- 70 g mąki,
- 20 dag cukru pudru,
- 4 jajka,
- polewa lub coś do udekorowania, posypania…
Przygotowanie:
Najpierw spód:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, do tego lekkim nadgarstkiem 😉 cukier puder, szczypta soli. Dodajemy twarde masło i szybko siekamy je na dość drobno nożem. Zagniatamy w rękach trochę, potem dodajemy dwie łyżki zimnej wody i jajko. Zagniatamy mocno.
Formujemy kulę, przyprószamy mąką i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Formę do pieczenia smarujemy oliwą, ciasto rozwałkować na cienki placek. Najlepiej przyłożyć formę i wykroić nożem koło większe o ok. 3-4 cm od formy. Wkładamy placek do formy, dopasowujemy kształtem, nakłuwamy ciasto po całej powierzchni widelcem.
Nakrywamy środek formy folią aluminiową wyciętą w koło i lekko dociskamy, by nie zleciała. Do nagrzanego na 200°C piekarnika wstawiamy na 10 minut.
Środek:
Szczelnie zawiniętą lub włożoną w mniejsze naczynie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, mąką i jajami. Dodać do czekolady i idealnie wymieszać na śliczną, gładką masę.
Niegorący spód wypełniamy masą i pieczemy w 180-200°C tak, by lekko stwardniała. Tj. jakieś 10 min, można dla pewności nakłuć czymś i sprawdzić. Jak widać na załączonym zdjęciu… trochę przetrzymałam i pękło, a ja nie przygotowałam polewy, by to ukryć, ale nic się nie stało, bo było pyszne!
Comments