Przepis na szarlotkę dla wielbicieli tradycyjnego, domowego ciasta z jabłkami.
Składniki na szarlotkę
- 700 g mąki krupczatki lub tortowej,
- 2 kg jabłek,
- 250 g cukru,
- 2 jajka,
- 100 g kwaśnej śmietany,
- 250 g masła,
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- cynamon (opcjonalnie),
- bułka tarta.
Do miski wrzucamy mąkę, cukier, tłuszcz, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto, a następnie wkładamy je na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na dwie części. Jedną część wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej tłuszczem (masłem lub margaryną) i posypaną bułką tartą. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Jabłka obrane ze skórki kroimy w paski i umieszczamy na warstwie ciasta. Możemy je posypać cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy w całości na jabłkach lub tworzymy tzw. „kratkę” z pasków ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jabłecznik pieczemy ok. 50 min. w temp. 180°C.
Comments