33197 Views |  3

Zupa z soczewicy z papryką i marchewką

Zupa z soczewicy to zdrowe i sycące danie. Tu w różnych odcieniach czerwieni – z czerwoną soczewicą, papryką, marchewką i pomidorami.

Zupa z soczewicy z papryką i marchewką

Składniki na zupę z soczewicy z papryką i marchewką

  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 marchewki,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 cebule,
  • kawałek selera,
  • kostka bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • czosnek,
  • sproszkowana papryka.

Gotujemy soczewicę z dodatkiem bulionu warzywnego (1 kostka wywaru warzywnego na litr wody). Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojony seler. Do miękkich jarzyn dorzucamy usmażoną, pokrojoną w kostki cebulę i paprykę oraz pomidory z puszki. Zupę z czerwonej soczewicy przyprawiamy do smaku.