Przepis na wegetariański kapuśniak.
Składniki na zupę z młodej kapusty z ryżem (na 6-8 porcji):
- 100 g brązowego ryżu,
- 1 cebula, posiekana,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka łyżek oleju,
- 1/2 główki młodej kapusty, drobno pokrojonej,
- nać młodego selera, pokrojonego na kawałki ok. 1 cm długości,
- 1 puszka pomidorów, pokrojonych,
- ok. 1.5 l wywaru jarzynowego,
- sól, pieprz, przyprawy do smak,
- ew. natka pietruszki do posypania.
Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, szklimy. Wrzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko przesmażamy pilnując, aby nie zbrązowiał, bo zgorzknieje. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, żeby był dobrze obtoczony w tłuszczu. Dodajemy kapustę, seler, pomidory, chwilę obsmażamy. Wlewamy wywar, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości składników. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z łyżką oleju lnianego na wierzchu i ewentualnie z natką. Polecam!
Comments