Zapiekanka dla dwóch osób. Do sporządzenia farszu można użyć różnych warzyw.
Składniki:
- 2 bułki paryskie,
- 3 pieczarki,
- 6 plasterków cukinii,
- szczypiorek,
- 1/3 papryki,
- pomidor,
- pół cebuli,
- starty ser do posypania,
- masło czosnkowe,
- oregano
- sól, pieprz.
Pieczarki i cebulę obieramy i ciachamy w drobną kostkę. Plasterki cukinii kroimy na ćwiartki. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy przez chwilę, aby cukinia stała się miękka.
Bułkę paryską kroimy przez środek wzdłuż, aby po przekrojeniu obie połówki były tej samej wielkości. Wydrążamy środek pieczywa pozostawiając ok. 3 centymetry chleba przy skórce. Łódeczki smarujemy masłem czosnkowym. Do środka bułki wrzucamy odsączony i usmażony farsz. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, plasterki pomidorów i szczypiorek. Doprawiamy.
Z wierzchu wyścielamy wyjętym wcześniej pieczywem. Ponownie smarujemy masłem czosnkowym. Sypiemy trochę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170° C i pozostawiamy aż chleb się zarumieni, a ser roztopi.
Zapiekanki możemy podawać także w formie grzanek pociętych na mniejsze kromki.
Comments