Domową nalewkę wiśniową można przyrządzić w bardzo łatwy sposób.
Składniki:
- ok. 45-50 dag słodkich wiśni (np. łutówek),
- 10 dag cukru,
- 500 ml wódki (40%).
Wiśnie myjemy i odsączamy. Możemy je wydrylować albo kupić mrożone, w których usunięto już pestki. Owoce nakłuwamy widelcem.
Wiśnie przekładamy do butelki o szerokiej szyjce. Wybieramy takie, w którym nalany do środka alkohol zajmie 3/4 objętości naczynia. Do owoców dodajemy cukier, najlepiej kandyzowany. Wlewamy wódkę.
Butelkę szczelnie zamykamy. Odkładamy w ciemne i chłodne miejsce, pamiętając o tym, by co jakiś czas ją wyjmować i wstrząsać.
Po miesiącu możemy ponownie otworzyć naczynie. Usuwamy wówczas wiśnie, a nalewkę przelewamy do zwykłej butelki.
Comments