Ta zupa to taki wiosenny bieg na przełaj przez ogród, trochę tego, trochę tamtego Jako, że miałam rzodkiewki z ogrodu, z pewnej uprawy beznawozowej, stwierdziłam, że wykorzystam również jej liście, bo były tak ładne, że szkoda było je wyrzucić. Nadały zupie delikatnego rzodkiewkowego smaku i zielony kolor. Polecam!
Składniki na wiosenną zupę z liśćmi rzodkiewki:
- pęczek rzodkiewek,
- kilka szparagów,
- kilka ziemniaków,
- marchewka,
- pietruszka,
- kawałek pora lub cebuli.
Wszystkie jarzyny, za wyjątkiem liści, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby je przykryła. Zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, gdy jarzyny będą już miękkie, dodajemy przebrane i umyte liście. Gotujemy dalej.
Dodajmy łyżkę soku z cytryny. Miksujemy na krem i przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Żeby wchłonęły się wszystkie witamy, również te rozpuszczalne w tłuszczu, na indywidualne porcje zupy nalewamy nieco dobrego oleju – ja używam oleju lnianego.
Comments