Przepis na owocowe muffiny w wersji wegańskiej.
Składniki na wegańskie muffinki z truskawkami:
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- szklanka cukru,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- szklanka truskawkowego musu (można zostawić większe kawałki truskawek),
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżka ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie:
- Wymieszać osobno suche i mokre składniki, a następnie wymieszać wszystko razem.
- Masę przelać do papilotek na muffiny i piec około 20 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 175° C.
- Udekorować według uznania i gotowe
Babeczki są dość małe, ale puszyste i bardzo smaczne. Przyozdobiłam je zwykłym lukrem, ale wspaniale smakowałyby z kremem.
Comments