Po dawnych nieudanych próbach z agarem, postanowiłam znów stawić mu czoła korzystając z kończących się już (podobno) zbiorów truskawek. Jednocześnie odkrywając nowość – sok jabłkowo-rabarbarowy (uwaga, uwaga, wśród barwników zabrakło koszenili – naturalnego barwnika z wyciągu z owadów – a pojawiła się czarna marchew). Swoją drogą polecam, z lodem smakuje jak domowy kompot Zmierzając do sedna – sok stanowił bazę dla mojej galaretki z agaru.
Składniki na wegańską galaretkę truskawkową (na 3 salaterki):
- 5 g agaru,
- 250 g truskawek,
- garść czerwonej porzeczki,
- 0,5 l soku jabłkowo-rabarbarowego*.
Przygotowanie:
- Sok wlewamy do garnka, rozpuszczamy agar i gotujemy przez 10-15 min.
- W międzyczasie obieramy porzeczkę i truskawki z szypułek.
- Truskawki w całości układamy w salaterkach i zalewamy zawartością z garnka.**
- Porzeczki zatapiamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Galaretka najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego!
* użyłam 250 ml soku i 250 ml wody, można użyć 500 ml soku, w zależności od lubianego poziomu słodkości
** nie warto przejmować się konsystencją, bez strachu – galaretka zgęstnieje
Comments