Danie typowo wegetariańskie, kolorowe, warzywne, pełne aromatu, przyprawione sosem sojowym i brązowym cukrem. Najlepiej serwować je z makaronem. Odważni mogą dodać odrobinę papryczki chili.
Składniki na warzywne chop suey (dla dwóch osób)
- pół czerwonej papryki pokrojona w kostkę,
- pół zielonej papryki pokrojona w kostkę,
- mała cukinia pokrojona w plasterki,
- 70 g różyczek brokułów,
- 50 g fasolki szparagowej,
- 70 g kiełków fasoli mung,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- ½ pokrojonej w kostkę cebuli,
- gałązka selera naciowego,
- 1-2 łyżek grubo pokrojonych orzechów nerkowca,
- bulion warzywny,
- sól, pieprz,
- łyżeczka brązowego cukru,
- łyżka sosu sojowego,
- filiżanka bulionu warzywnego,
- olej sezamowy.
Wykonanie warzywnego chop suey
1. Rozgrzać patelnię z grubym dnem tak, żeby olej sezamowy zaczął dymić. Wrzucić czosnek i cebulę, obsmażać przez 30 sekund mieszając.
2. Dodać warzywa z wyjątkiem kiełków, smażyć 2-3 minuty.
3. Dodać kiełki fasoli, orzechy, bulion i chwilę dusić, tak by warzywa były al dente. Wówczas doprawić sosem sojowym, brązowym cukrem, w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotowe!
Comments