20325 Views |  Like

Warzywne chop suey

Danie typowo wegetariańskie, kolorowe, warzywne, pełne aromatu, przyprawione sosem sojowym i brązowym cukrem. Najlepiej serwować je z makaronem. Odważni mogą dodać odrobinę papryczki chili.

Warzywne chop suey

Warzywne chop suey

Składniki na warzywne chop suey (dla dwóch osób)

  • pół czerwonej papryki pokrojona w kostkę,
  • pół zielonej papryki pokrojona w kostkę,
  • mała cukinia pokrojona w plasterki,
  • 70 g różyczek brokułów,
  • 50 g fasolki szparagowej,
  • 70 g kiełków fasoli mung,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • ½ pokrojonej w kostkę cebuli,
  • gałązka selera naciowego,
  • 1-2 łyżek grubo pokrojonych orzechów nerkowca,
  • bulion warzywny,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • łyżka sosu sojowego,
  • filiżanka bulionu warzywnego,
  • olej sezamowy.

Wykonanie warzywnego chop suey

1. Rozgrzać patelnię z grubym dnem tak, żeby olej sezamowy zaczął dymić. Wrzucić czosnek i cebulę, obsmażać przez 30 sekund mieszając.
2. Dodać warzywa z wyjątkiem kiełków, smażyć 2-3 minuty.
3. Dodać kiełki fasoli, orzechy, bulion i chwilę dusić, tak by warzywa były al dente. Wówczas doprawić sosem sojowym, brązowym cukrem, w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotowe!