Buraki pokroiłam w bardzo cienki plasterki, a serduszka wycinałam wykrawaczką do ciastek. Za nadzienie posłużyło purée z pęczaku i pieczonej dyni doprawione pikantną sambar masalą. Do tego prosty sos jogurtowo-pietruszkowy z czosnkiem i efektowny obiad lub kolacja jak znalazł. Polecam!
Składniki na walentynkowe „ravioli”:
- 4 duże upieczone buraki,
- 1/4 szklanki pęczaku ugotowana do miękkości,
- kawałek upieczonej dyni lub purée z dyni,
- 1/2 łyżeczki sambar masali lub innej ulubionej przyprawy,
- jogurt,
- pietruszka,
- czosnek,
- sól, pieprz.
Przygotowujemy nadzienie: pęczak miksujemy razem z dynią na gładką pastę w blenderze. Przyprawiamy do smaku – bardzo dobrze komponują się indyjskie, pikantne przyprawy.
Pietruszkę siekamy, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, łączymy z jogurtem. Buraki kroimy w cieniutkie plasterki, wycinamy serduszka. Na każde kładziemy odrobinę nadzienia, przykrywamy drugim serduszkiem, delikatnie dociskamy.
Podajemy z sosem. Polecam!
Comments