Tempeh, produkt sojowy zawierający wiele cennych składników (właściwych soi) oraz witaminę B12, można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Warto go wykorzystywać w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nasza propozycja to pikantny sos z łagodną nutą mleczka kokosowego. Smakuje wyśmienicie np. z makaronem penne.
Składniki na tempeh w pikantnym sosie z pomidorów i mleczka kokosowego:
- 210 g tempehu smażonego,
- 200 ml mleczka kokosowego,
- 2 puszki pomidorów z puszki,
- makaron penne,
- 3 ząbki czosnku,
- koncentrat pomidorowy,
- sos sojowy,
- cukier,
- sól,
- sproszkowane chili,
- starty lub sproszkowany imbir,
- kolendra.
Makaron gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy.
Na patelnię dodajemy oliwę i odrobinę sosu sojowego. Smażymy pokrojony w kostkę tempeh. Do przyrumienionego tempehu dodajemy pomidory. Czekamy kilka minut czekając aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, cukier i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie podajemy gotowe danie – tempeh z makaronem w sosie pomidorowym.
Comments