13579 Views |  1

Tempeh w pikantnym sosie z pomidorów i mleczka kokosowego

Tempeh, produkt sojowy zawierający wiele cennych składników (właściwych soi) oraz witaminę B12, można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Warto go wykorzystywać w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nasza propozycja to pikantny sos z łagodną nutą mleczka kokosowego. Smakuje wyśmienicie np. z makaronem penne.

Tempeh w pikantnym sosie z pomidorów i mleczka kokosowego

Tempeh w pikantnym sosie z pomidorów i mleczka kokosowego

Składniki na tempeh w pikantnym sosie z pomidorów i mleczka kokosowego:

  • 210 g tempehu smażonego,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • 2 puszki pomidorów z puszki,
  • makaron penne,
  • 3 ząbki czosnku,
  • koncentrat pomidorowy,
  • sos sojowy,
  • cukier,
  • sól,
  • sproszkowane chili,
  • starty lub sproszkowany imbir,
  • kolendra.

Makaron gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy.

Na patelnię dodajemy oliwę i odrobinę sosu sojowego. Smażymy pokrojony w kostkę tempeh. Do przyrumienionego tempehu dodajemy pomidory. Czekamy kilka minut czekając aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, cukier i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie podajemy gotowe danie  – tempeh z makaronem w sosie pomidorowym.