Jest dużo przepisów na tarty. Proponuję, po wielu próbach, mój przepis. Tarta na foremkę o średnicy 29 cm.
Składniki na ciasto na tartę:
- pół kostki masła (masła!!!),
- dwie szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- szczypta soli i cukru,
- trochę wody.
Przyrządzanie (dotyczy wszystkich tart).
Mąkę, schłodzone masło (najlepiej pokrojone w małe kawałki, np. na tarce z dużymi oczkami), jajko i resztę składników ugnieść w misce w jednolitą masę. Nie przesadzałbym z roztopieniem masła podczas czynności. Lepiej też zrobić ciasto niezbyt gęste – można je wtedy łatwiej rozwałkować.
Proponuję nie wkładać ciasta do lodówki, tylko wyłożyć formę do tarty i wówczas schłodzić. Ciasto musi być twarde. Możemy obciążyć spód np. kamykami na papierze do pieczenia i zapiec ok. 10. min., następnie wyjąć obciążenie i piec na jasno złoty kolor. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. ok 180° C.
Comments