Korzystając już z ostatnich sztuk truskawek w tym sezonie upiekłam na szybko tartę razową z truskawkami i… kremem z nerkowców. Polecam przepis, który jest dobrą bazą pod wszystkie sezonowe owoce. Truskawki się kończą, ale zaczynają się jagody, niedługo jeżyny, malinki już czerwone Lato jest cudowne !
Tarta jest z razowej mąki typ 2000, użyłam oleju kokosowego Premium (bez zapachu). Jest superkrucha, mało słodka, doskonale komponuje się z różnymi kremami. Krem z nerkowców, którym wypełniłam tartę, jest bezglutenowy, bez mleka, jajek, słodzony odrobiną syropu z agawy. Pyszny, polecam.
Składniki na kruche ciasto na tartę (najlepsza krucha tarta razowa):
- 1 1/2 mąki pszennej razowej,
- 2 łyżki cukru (użyłam 2 płaskie stewii i agawę 1 łyżka),
- ½ łyżeczki soli morskiej,
- ½ kubka oleju kokosowego w temp. pokojowej,
- 4 łyżki wody,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego.
Składniki na krem z nerkowców:
- 1 ¼ mleka migdałowego,
- 1 łyżeczka agaru (może być nawet do dwóch),
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 3 łyżki oleju kokosowego extra virgin,
- 1 kubek namoczonych przez 2 h nerkowców,
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub proszku waniliowego,
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego,
- 1-3 łyżki soku z cytryny.
Owoce sezonowe do wyłożenia.
Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Przygotowanie tarty:
- W misce mieszamy mąkę, cukier, sól. Dokładamy olej kokosowy i ucieramy palcami tak, aby z ciasta powstała kruszonka.
- Dodajemy do ciasta 4 łyżki wody, mieszamy chwilkę. Następnie ocet jabłkowy i wszystko razem dobrze wyrabiamy.
- Wykładamy do formy na tartę i wylepiamy całą formę dokładnie po brzegi. Wstawiamy do lodówki na 40 minut.
- Pieczemy przez 20 minut.
Przygotowanie kremu z nerkowców:
- Mleko (1 kubek) zagotowujemy i wlewamy ¼ mleka rozrobionego z agarem i skrobią.
- Mieszamy aż do zgęstnienia kremu. Odstawiamy, aby wystygł.
- W tym czasie odsączamy nerkowce i miksujemy na gładko.
- Łączymy z zimną masą budyniową i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji, około 5 minut.
- Dokładamy olej kokosowy i jeszcze chwilę miksujemy.
- Doprawiamy wanilią, ekstraktem migdałowym i sokiem z cytryny.
- Masa jest lekko słodka, można dosłodzić w zależności od gustu.
Na wystudzoną tartę wykładamy schłodzony krem. Na krem owoce (mogą być wymieszane z konfiturą). Można na wierzch wylać galaretkę z agaru. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 5 h.
Magda, vegabutik.pl
Comments