Jeżeli szukasz apetycznego i zdrowego deseru na lato – tutaj kończą się Twoje poszukiwania. Poniższy deser możemy nawet podać dzieciom na śniadanie. Migdały, kasza jaglana, mąka razowa i owoce podane w takim wydaniu są po prostu wyśmienite. Zapraszam na wakacyjną przygodę z tartą.
Krem:
- 0,5 szklanki migdałów (moczymy kilka godzin, i obieramy ze skórki),
- ok. 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*,
- 1 -2 łyżki miodu lub syropu agave (możemy użyć więcej),
- woda lub mleko – tyle, aby dobrze zmiksować na gęsty krem,
- sok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżki),
- szczypta soli.
*pod koniec gotowania kaszy dodajemy 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej.
Kremu powinno wyjść ok. 2 i 1/4 szklanki. Jeżeli wyjdzie za rzadki, dodajmy więcej kaszy jaglanej.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
- 0,5 szklanki zmielonych migdałów,
- o,5 szklanki zmielonych płatków owsianych,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 1 łyżka zmielonego jasnego siemienia lnianego albo 2 łyżki białej mąki.
Olej, wodę, brązowy cukier (może być miód, syrop agave, itd.) i sól miksujemy w blenderze do uzyskania koloru białego (wtedy wiemy, że składniki dobrze połączyły się razem). Po zmiksowaniu masę delikatnie mieszamy z resztą składników. Układamy w naczyniu do tarty albo rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii i dopiero przenosimy do naczynia. Tartę owocową pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20 min. Po wystygnięciu dodajemy krem i układamy owoce.
Comments