Jedno z tych, które można zrobić, gdy nie masz w domu świeżych warzyw, a jedynie zapas puszkowanych. Kompozycja się nie obrazi, jeśli dołączą do niej inne warzywa, np. groszek, papryka, fasolka szparagowa, seler…
(Porcja dla 3-4 osób)
Składniki na danie o meksykańskiej duszy:
- 2 puszki pomidorów (najlepiej takich bez skórki, krojonych),
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka kukurydzy,
- marchewka,
- cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- przyprawy: sól, słodka papryka, cukier, gałka muszkatołowa, cynamon, kolendra, oregano, kminek, chili,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulkę. Do dania dodać drobniutko posiekany czosnek, marchewkę pokrojoną w paski, odsączone kukurydzę i fasolę, i chwilę podsmażyć. Wlać pokrojone pomidory, zamieszać dokładnie i przykryć. Po jakimś czasie doprawić, dokładnie wymieszać i dusić do czasu, aż marchewka stanie się miękka. Jeśli jest zbyt wodniste, można chwilę dusić bez pokrywki.
Tak przygotowane danie meksykańskie najlepiej podać z podpiekanymi ziemniakami. Ja to robię tak:
Kilka ziemniaków obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w plastry nie grubsze niż 1 cm. Włożyć do dużej miski, polać kilkoma łyżkami oliwy, posolić i dokładnie wymieszać. Obtoczone plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego. Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 160°C i piec do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Comments