Do pieczonych ziemniaków z rozmarynem idealnie pasuje szpinak z mrożoną cytryną. Przygotowanie zajmuje 10 minut i jest banalnie proste. Wszystkich, którym szpinak źle się kojarzy z dzieciństwa, zapewniam, że ten to zupełnie inna bajka
Składniki na szpinak z mrożoną cytryną:
- 0,5 kg (2 pęczki) świeżego szpinaku,
- 1 duży ząbek czosnku,
- olej kukurydziany / oliwa,
- sól,
- odrobina utartej mrożonej cytryny (świeżą cytrynę parzymy wrzątkiem i wkładamy do zamrażalnika).
Szpinak dokładnie myjemy, odrywamy łodyżki.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju, wkładamy liście szpinaku, dodajemy wyciśnięty czosnek i solimy. Dusimy ok. 5 minut. Przekładamy szpinak na półmisek i ucieramy na tarce odrobinę zamrożonej cytryny. Mrożoną cytrynę możemy wykorzystywać do wielu potraw, nadaje świeżości i do szpinaku pasuje rewelacyjnie.
anka-weganka.blogspot.com
Comments