Przepis na szarlotkę z jabłkami i świeżą żurawiną.
Czas przygotowania: 30 min. + minimum 60 min. na schłodzenie ciasta
Czas pieczenia: 60-70 min.
Składniki na szarlotkę z żurawiną:
Na ciasto:
- 200 g masła,
- 90 g margaryny,
- 2 szklanki mąki,
- 6 łyżek cukru pudru,
- szczypta soli,
- 4-5 łyżek zimnej wody.
Na nadzienie:
- 2 szklanki świeżej żurawiny,
- pomarańcza (używamy zarówno skórkę, jak i miąższ),
- pół szklanki brązowego cukru (może być zwykły),
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie, żurawinę można dosładzać do smaku – więcej w przepisie),
- łyżeczka aromatu z prawdziwej wanilii (albo 1 cukier wanilinowy),
- łyżka skrobi kukurydzianej, mąki albo mąki ziemniaczanej do zagęszczenia,
- 5-6 jabłek (kwaśnych, np. Granny Smith),
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2-3 łyżki cukru białego (używałam trzcinowego),
- 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej, mąki albo mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka aromatu z prawdziwej wanilii (albo 1 cukier wanilinowy).
Przygotowanie:
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier puder i sól. Masło i margarynę (wyjęte bezpośrednio z lodówki) kroimy na małe kawałki i dodajemy do miski. „Siekamy” masło nożem bądź ucieramy palcami z mąką tak, aby powstały małe granulki (chodzi o to, aby jak najmniej ocieplić masło podczas tego procesu). Na koniec dodajemy lodowatą wodę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. godzinę.
Przygotowujemy sos żurawinowy – żurawinę przebieramy, aby pozbyć się patyczków, wrzucamy do garnka. Pomarańczę dokładnie myjemy i używając tarki o najmniejszych oczkach ścieramy skórkę do garnka, a następnie wyciskamy sok i również dodajemy do garnka. Dodajemy cukier, wanilię i mąkę (skrobię) i podgrzewamy na średnim ogniu. Gotujemy aż całość trochę zgęstnieje i przyjmie postać marmolady. W tym momencie można dosłodzić syropem klonowym albo dodać więcej cukru (syrop klonowy nadaje bardziej „jesienny” smak ).
Jabłka myjemy, obieramy ze skorki i kroimy na małe kawałki jednakowej wielkości. Przekładamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy (biały), cynamon, gałkę (można dodać również kardamon bądź gotową mieszankę przypraw do ciast dyniowych), wanilię oraz skrobię (mąkę ziemniaczana). Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Połowę ciasta wkładamy z powrotem do lodówki, a drugą połowę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, aby okrąg był około 3 cm większy niż średnica dna formy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem, wystające brzegi podwijamy, nakłuwamy dno widelcem, po czym układamy wszystkie jabłka i smarujemy górę marmoladą żurawinową. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach jako górną warstwę naszej szarlotki – kruszonkę.
Szarlotkę pieczemy przez godzinę, można na koniec zmniejszyć odrobinę temperaturę i piec przez dodatkowe 5-10 min. uważając, aby nie przypalić boków. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić przez 15-20 min. Najlepiej smakuje na ciepło podana z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Comments