Sos do spaghetti to ważny komponent potrawy z makaronem. Tym razem prezentujemy pomidorowo-grzybowy sos do spaghetti z dodatkiem cebuli. Przepis na danie dla dwóch osób.
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 1 puszka pomidorów konserwowych (400 g) lub ok. 370 g pomidorów,
- 3 pieczarki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- starty ser żółty,
- bazylia,
- oregano,
- sól, pieprz.
Pomidory wraz z obraną i pokrojoną w plastry cebulą i pieczarkami wrzucamy do garnka. Dodajemy sprawowany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do czasu aż sos pomidorowy zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i dusimy parę minut.
W tym czasie zagotowujemy wodę do makaronu. Makaron do spaghetti trzymamy we wrzącej wodzie na niewielkim ogniu ok. 12 minut. Gotowy makaron wyjmujemy na talerz.
Sos do spaghetti zdejmujemy z ognia i odprowadzamy wodę z grzybów. Gęstym sosem polewamy makaron. Wierzch prószymy startym serem żółtym. Doprawiamy niewielką ilością bazylii i oregano.
Comments