Sałatka ze szparagami to pyszna sprawa. W przypadku zielonych szparagów, dzięki ich skórce, sałatka szparagowa wzbogacona jest o magnez, fosfor, potas, wapń, czy witaminę B i C. My jednak użyliśmy białych szparagów, znacznie częściej spotykanych w Polsce.
Składniki:
- 600 g ugotowanych białych lub zielonych szparagów (białe szparagi możemy kupić w słoiczku),
- 150 g winogron,
- 3 pomidory,
- 100 g orzechów (włoskich, nerkowca lub innych),
- 3 łyżki majonezu,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów w KuchniCafe.pl
Szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i wkładamy do miseczki. Winogrona kroimy na połówki i dodajemy je do szparagów. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
Sałatkę ze szparagów wzbogacamy o pociachane drobno orzechy. Całość mieszamy.
Do sałatki z winogron i pomidorów dodajemy majonez i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Comments