Tym razem sałatka z białej części pora, świeżych pomidorów, szpinaku i rzodkiewek. Palce lizać!
Składniki:
- por (biała część),
- 2 pomidory,
- 200 g mrożonego szpinaku,
- 4-5 główek rzodkiewki,
- przyprawa do pomidorów,
- bazylia,
- sól, pieprz.
Szpinak rozmnażamy. Podgrzewamy go na patelni wraz z pokrojonym w talarki porem. Dusimy chwilę aż por się zeszkli. Warzywa przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Pomidory parzymy trzymając je we wrzącej wodzie. Nacinając na pomidorach nożem znak krzyżyka, zdejmujemy z nich skórkę. Pomidory kroimy na ćwiartki i doprawiamy solą i pieprzem lub specjalną przyprawą do dań z pomidorami.
Por, szpinak i pomidory umieszczamy w jednej miseczce. Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry rzodkiewkę. Wszystkie składniki sałatki z porem dokładnie mieszamy. W zależności od upodobań możemy ją jeszcze przyprawić.
Najlepiej smakuje, gdy szpinak jest jeszcze ciepły.
Comments