Przepis na apetyczną sałatkę ze szpinakiem i pieczarkami. Sałatka sprawdza się także jako pasta do makaronów lub farsz, np. do cannelloni.
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku,
- 5-6 pieczarek,
- 30 g sera żółtego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kolendra,
- sól, pieprz.
Szpinak odmrażamy i smażymy na wolnym ogniu. Grzyby (pieczarki) kroimy w plasterki i dorzucamy do szpinaku. W międzyczasie dodajemy pokrojoną drobno cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Całość doprawiamy.
Gdy soki z grzybów odparują , a cebula się zeszkli, zdejmujemy sałatkę z ognia. Mieszankę pieczarek i warzyw przekładamy do miseczki.
Na koniec do sałatki z grzybów dodajemy pokrojony w kostkę lub starty na tarce ser. Dokładnie mieszamy.
Gotową sałatkę ze szpinaku najlepiej podawać na ciepło.
Comments