Propozycja na prostą sałatkę, w której gorzkawy posmak cykorii i aromat mango ulegną słodkim smakom ananasa i równie słodkiemu mango. Dodatkową rolę w przedstawieniu gra soja
Składniki:
- mango,
- kiełki soi (fasola mung) – mała puszka,
- 1 główka cykorii,
- ananas z puszki – parę plastrów,
- kapusta pekińska – kilka liści,
- majonez,
- papryka słodka mielona,
- sól, pieprz.
Od cykorii i kapusty pekińskiej odrzucamy główki pozostawiając zielone części. Pokrojone w paski liście wkładamy do miseczki.
Mango kroimy na ćwiartki i oddzielamy od pestki. Zdjęty łyżeczką miąższ owocu mango kroimy w paski i łączymy z cykorią i kapustą pekińską.
Do sałatki z mango dodajemy soję i pokrojone na małe kawałki plastry ananasa. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy i łączymy z majonezem.
Zielona sałatka z cykorii wzbogacona kiełkami soi i zachowuje świeżość na długi czas.
Comments