Łatwa w przygotowaniu, ciekawa w smaku i bardzo zdrowa – sałatka!
Podaję proporcje na ok. 4-6 osób
Składniki na sałatkę:
- 250 g gotowanej białej fasoli / 1 puszka,
- 2 dorodne pomidory,
- nieduża cebulka,
- 1-2 ząbki czosnku,
- kilka łyżek pestek dyni,
- sałata lodowa.
Składniki na orientalną nutę:
- 2-3 łyżeczki curry,
- 1-2 łyżeczki cynamonu,
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 0.5-1 łyżeczka imbiru,
- sok z połowy limonki / cytryny,
- kilka łyżek oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Sałatę lodową pokroić lub porwać na mniejsze kawałki, cebulkę i czosnek posiekać (bardzo drobno), pomidory pokroić. Do warzyw dodać odcedzoną z puszki lub ugotowaną fasolę i pestki dyni.
W osobnym naczyniu wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym i przyprawami. Polać nim sałatkę i całość wymieszać. Gotowe!
PS: Jestem osobą gotującą „na oko”, stąd podane przeze mnie proporcje należy traktować jedynie jako wskazówkę. Smacznego
Comments