To nieco zmodyfikowana propozycja przepisu pochodzącego od Nigelli Lawson – zamiast czarnych oliwek gruszka, a zamiast świeżej mięty – podwójna ilość natki pietruszki Efekt – bardziej słodka i pełna witamin propozycja przynosząca orzeźwienie np. podczas letniego plażowania
Składniki na sałatkę z arbuza, fety i gruszki:
- 1-1,5 kg soczystego arbuza,
- 1 duża, dojrzała gruszka,
- 200 g fety,
- 1-2 limonki,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 duża czerwona cebula,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w cieniutkie pióra i zalać w miseczce sokiem z limonek – odstawić na 0,5 h. Arbuza pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, gruszkę i fetę trochę drobniej – umieścić w misce. Dodać namoczoną cebulę, a pozostały sok połączyć z oliwą i polać nim całą sałatkę. Pokroić drobno natkę pietruszki i posypać sałatkę, całość doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Sałatkę można schłodzić w lodówce, wtedy składniki „przejdą” sobą, a danie nabierze pełniejszego smaku:)
Smacznego!
Comments