12330 Views |  Like

Roszponka z cukinią i orzechami nerkowca

Sałatka bardzo orzeźwiająca, lekka i co najważniejsze – bardzo smaczna :)

Roszponka z cukinią i orzechami nerkowca

Roszponka z cukinią i orzechami nerkowca

Składniki na roszponkę z cukinią i orzechami nerkowca:

  • 1 opakowanie sałaty roszponki,
  • 1 cukinia (można ją zastąpić ogórkiem),
  • 300 g orzechów nerkowca,
  • starty ser żółty (ilość według uznania),
  • sos vinegret.

Roszponkę przepłukujemy i wsypujemy do szerokiego i podłużnego naczynia (sałatkę układa się warstwowo). Cukinię kroimy w plasterki i układamy na roszponce. Następnie gnieciemy orzechy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi cukinię.  Na koniec dodajemy na wierzch starty ser. Przygotowujemy sos vinegret i polewamy nim sałatkę.