Użyłam razowej mąki jęczmiennej – ostatnio to moja faworytka, jest tak drobno mielona, że wygląda jak biała. Ma delikatny smak, więc świetnie się nadaje do słodkich wypieków, a do tego jest stosunkowo niedroga jak na mąki ekologiczne, niecałe 5zł/kg. Bardzo polecam
Składniki na razowe ciasto jogurtowe z makiem i z wiśniami (na tortownicę o średnicy ok. 22 cm):
- 1 i 1/3 szklanki razowej mąki jęczmiennej,
- 1 szklanka jasnej mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 łyżki maku,
- 200 g naturalnego, gęstego jogurtu,
- 2 jajka z chowu wolnowybiegowego,
- 3/4 szklanki brązowego, nierafinowanego cukru,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku, np.: rzepakowego,
- skórka otarta z 1/2 cytryny, niewoskowanej,
- 150 g mrożonych wiśni*.
*Wiśni nie trzeba rozmrażać przed dodaniem do ciasta, możecie też użyć innych owoców, albo nie dodawać żadnych.
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy ze sobą mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, mak i skórkę cytrynową.
Ubijamy mikserem lub w robocie jogurt z cukrem, dodajemy po jednym jajku, a następnie olej. Ubijamy aż masa będzie lekka i puszysta. Dodajemy stopniowo mąkę, stale ubijając. Na koniec dodajemy wiśnie, ostrożnie mieszamy, aby rozmieścić je równomiernie w cieście.
Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 50 minut aż do suchego patyczka. Polecam!
Comments