Prosty przepis zawierający bogatą w białką komosę ryżową, znaną też jako ryż lub proso boliwijskie.
Składniki na quinoa z pieczonymi burakami:
- ok. 1 szklanka opłukanej quinoa (komosa ryżowa),
- 1-2 buraki,
- pół fety,
- 1 pomidor,
- ¼ ogórka,
- sól, pieprz,
- bazylia, oregano,
- oliwa.
Komosę gotujemy wg przepisu (można dodać ½ kostki warzywnej do smaku). Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kwadraciki i wykładamy do naczynia żaroodpornego. W kubeczku mieszamy oliwę ze szczyptą soli i pieprzu, i polewamy buraki tak, aby wszystkie były pokryte oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150-180°C i pieczemy ok. 30 min (buraki trzeba sprawdzać podczas pieczenia, żeby nie były za miękkie, mają być lekko twardawe, chrupiące).
Ogórka, pomidora i fetę kroimy w kostkę. Mieszamy quinoa z burakami, ogórkiem, fetą i pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano wg uznania.
Quinoa i buraki mogą być gorące albo można wszystko wystudzić. Doskonale nadaje się na następny dzień.
Comments