Przepis na zapiekane nadziewane pomidory.
Składniki na pomidora nadziewanego soczewicą
- pół szklanki czerwonej soczewicy,
- 1 mała cebula,
- 1 małe jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- ok. 3 niedużych pomidorów,
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia, chili).
Ugotować soczewicę. Posiekać drobno cebulę i czosnek, podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Do ostudzonej soczewicy dodać cebulę i czosnek, jajko. Doprawić i wymieszać. Z umytych pomidorów wydrążyć gniazda nasienne przy pomocy noża lub łyżki.
Włożyć farsz z soczewicy (do środka można też włożyć liść bazylii). Piec w 180 stopniach ok 10-15min (w zależności od wielkości pomidorów). Pomidor udekorować np liściem bazylii. Podawać ciepłe!
Podany na zimnym liściu sałaty będzie fantastyczny jako przystawka, a np. z frytkami, będzie smacznym obiadem
Comments