Przepis na pyszne placki z dyni.
Składniki na placki dyniowe z jogurtowym sosem:
- 240 g dyni,
- 100 g białego sera koziego,
- 5 łyżek mąki,
- 1 łyżka bułki tartej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka,
- pół kubka jogurtu naturalnego,
- łyżka sera pleśniowego z podpuszczką mikrobiologiczną,
- dwa źdźbła szczypiorku,
- olej.
Placki z dyni:
Dynie obieramy i wydrążamy z niej miąższ. Ścieramy na tarce na grubych oczkach (ja swoją zsiekałam w blenderze). Odcedzamy nadmiar soków.
Do dyni dodajemy skrojony w drobną kostkę kozi ser, mąkę, bułkę tartą, doprawiamy solą i ostrą papryką. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodajmy więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki (z dwóch stron). Podajemy polane sosem.
Sos:
Jogurt wlewamy do kubka, przyprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy drobno posiekany szczypior i pokrojony małą kostkę ser pleśniowy. Mieszamy.
Smacznego!
Comments