Z tych proporcji wyjdą dwie owalne pizze o wymiarach ok. 35 x 25 cm.
Składniki na ciasto na pizzę:
- 250 g jasnej mąki orkiszowej, typ 630,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 5 g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki oliwy lub oleju z rzepaku.
Składniki na nadzienie do pizzy:
- 300 g kapusty kiszonej,
- 250 g ziemniaków,
- 40 g suszonych pomidorów,
- 100 g śmietany18%,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Składniki na sos do pizzy:
- 250 ml gęstego naturalnego jogurtu,
- pęczek szczypiorku.
Najpierw przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, płuczemy ją. Gotujemy ją do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy, przyprawiamy sola, pieprzem i odrobiną cukru lub miodu. Ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry, obgotowujemy we wrzątku około 10 minut, odcedzamy. Pomidory odcedzamy z oleju, kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z kapustą.
Przygotowujemy sos do posmarowania pizzy: śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawami. Piekarnik nagrzewamy z dwoma blachami w środku do 250°C. Ciasto rozwałkowujemy na dwa owalne płaty o wymiarach około 35 na 25 cm. Przekładamy je na dwa arkusze papieru do pieczenia. Smarujemy je sosem (zostawiamy 2-3 łyżki), wykładamy kapustę z pomidorami, na wierzchu układamy plasterki ziemniaków – każdy smarujemy lekko wierzchem łyżki zamoczonym w reszcie śmietanowego sosu.
Pizzę pieczemy ok. 7-8 minut aż brzegi będą rumiane. Szczypiorek siekamy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem. Pizze podajemy natychmiast z sosem jogurtowym. Polecam!
Comments