7800 Views |  1

Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem

Pierogi wcale nie są takie pracochłonne jak nam się wydaje, nikt nam nie każe robić od razu 100 sztuk :)

Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem

Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem

Składniki na ciasto do pełnoziarnistych pierogów:

  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody.

Składniki na szpinakowy farsz do pierogów:

  • opakowanie szpinaku,
  • główka czosnku.

Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i dajemy na pół godz. do lodówki. Czosnek przeciskamy przez praskę, solimy. Na patelni dusimy szpinak, łączymy z czosnkiem i przyprawami, mocno odparowujemy wodę.

Rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wycinamy kółka, które napełniamy ostygłym farszem. Lepimy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie. Z jednej porcji ciasta, czyli z jednej szklanki mąki, wychodzi około 16 sztuk.