Pierogi wcale nie są takie pracochłonne jak nam się wydaje, nikt nam nie każe robić od razu 100 sztuk
Składniki na ciasto do pełnoziarnistych pierogów:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 0,5 szklanki ciepłej wody.
Składniki na szpinakowy farsz do pierogów:
- opakowanie szpinaku,
- główka czosnku.
Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i dajemy na pół godz. do lodówki. Czosnek przeciskamy przez praskę, solimy. Na patelni dusimy szpinak, łączymy z czosnkiem i przyprawami, mocno odparowujemy wodę.
Rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wycinamy kółka, które napełniamy ostygłym farszem. Lepimy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie. Z jednej porcji ciasta, czyli z jednej szklanki mąki, wychodzi około 16 sztuk.
Comments